Gabon zorion, zorion gabon!

miércoles, 21 de abril de 2021

Porru salda


Gastronomia edo sukaldaritzari buruzko gogoeta baten bila bazatoz artikulu honetara ez galdu denporarik. Gaurko gaia ez da bazkari honi buruz berba egitea, Arratian porrua erretzeari buruz eskeintzen jakon salda edo arreta txikia baino.

 

Gure Arratiako gazte baten bizitza goizegi amaitzen danean atsekabea zabala da. Herri txikia gara. Asko ezagutzen gara. Baina tarte gitxi, gitxiegia eskeintzen deutsagu gai honetan sakontzeari. Osagileak argi daukie. Nerabeak holakoak erretea, burmuina hazten dagoela oraindino, oso kaltegarria da. Hala ere, ikastetxe batzuen kanpokaldeak, elizportal batzuk, jaietako txozna inguruak (ospatzen ziranean) porru mozkinez beterik ageri dira.

 

Askatasun ariketea lez saltzen dabena, negozio hutsa da batzuentzat, eta bide kaltegarri baten hasiera askorentzat. Nerabe batek esaten eban moduan: “Ez badot erretzen kuadrilatik kanpo nago”.

 

Zer egin geinke gai honen gainean Arratian?

 

Porru salda

 

Si buscas una reflexión sobre gastronomía o cocina, no pierdas tu tiempo en este artículo. El tema de hoy no es hacer sobre esta comida, sino la escasa atención que se ofrece en Arratia sobre fumar porro.

 

Cuando la vida de un joven de Arratia acaba demasiado pronto, la pena es amplia. Somos un pueblo pequeño. Nos conocemos mucho. Pero dedicamos demasiado poco tiempo a profundizar en este tema. Los médicos lo tienen claro. Que el adolescente fume cannabis, con el cerebro todavía creciendo, es muy perjudicial. Sin embargo, las zonas exteriores de algunos colegios, algunos pórticos de iglesias, las txoznas festivas (cuando se celebraban) están llenas de colillas de porros.

 

Lo que venden como un ejercicio de la libertad, es un negocio para algunos y el inicio de un camino perjudicial para muchos. Como decía un adolescente: "Si no fumo estoy fuera de la cuadrilla".

 

¿Qué podríamos hacer sobre este tema en Arratia?

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